“Rapunzel, Rapunzel släpp ut ditt långa hår” som klätterstöd till mina gurkor

Facebook
Twitter
Email
RSS

I mitten av juli var det dags att måla och aktivera de mobila odlingslådorna. Idén var att använda dem som plats att att prata om mat och odling och konst.

Jag frågar barnen som är med och målar:

– Vad är din favoritmat?

– Päronsplit, säger en av dem.

– Hm men vi kan inte odla glass, det blir lite svårt, men man kan plantera ett päronträd.

– Vaa! Kan man göra det? Plantera ett helt päronträd?

Sen berättar jag vad vi mer planterat i lådorna;

-Röda vinbär, jordgubbar, gräslök och en växt som heter Den gode Henry. Det är en spenat.

– Spenat. Jag ääälskar spenat

På eftermiddagen fick den ena odlingen rulla på utflykt till platsen som vi tänker skulle kunna omvandlas till en medborgarträdgård med odlingar och bakugn. Där tillsammans med Geni, agronom och boende på Kronoparken och som forskat på klimatförändringar och fruktträd bla diskuterade vi ideer med förbipasserande.

En annan dag hjälper Lina hennes lilla syster, pappa och Jaqueline, oss att rulla runt den andra odlingen till gräsplätten. Jaqueline bor också i Kronoparken och jobbar som lärare på Älvkullegymnasiet. Där har eleverna i i årskurs 2 arbetat med ett ämnesöverskridande projekt att planera för en stadsodling/medborgarträdgård med de elever som har inriktningen miljö- och samhällsbyggnad. Platsen de började arbeta med var grusplanen utanför Frödinge Arena. Projektet lades på is pga av en lärare som blev sjuk men intresse finns att fortsätta och Jaqueline undrar om KrpKultur och Älvkullegymnasiet kanske kan samarbeta. / Malin