SommarKollo Första dagen: Skrädmjöl och fullkornspaj med bärhäggmispel

Facebook
Twitter
Email
RSS

På KrpKulturshus bakgård växer buskar med blåröda bär. ”Bärrhäggmispel” säger Malin. De går att äta, både människor och fåglar gillar dem. Vanliga buskplanteringar i bostads och offentliga miljöer. Vi hittar flera buskage med bärhäggmispel på Kronoparken. ” Idag skall vi baka paj” säger Eden och plockar fram recept av både pajdeg och hemgjord vaniljsås.

Vi plockar, studerar och tecknar det vi plockat medan pajen står i ugnen.
Efter fikat går vi på skogstur, men blåbären vi hittar är torra och små av torkan. De går inte att äta i sommar!
Vi hittar stora körsbärsträd som vi inte når men xx visar var de hittat körsbär som växer lågt så även små fingrar och händer kan plocka. Där hittar vi även mogna svarta vinbär. I slutet av dagen har vi tillräcklig skörd att frysa in till att göra smoothie under morgondagen.

Recept: Bärrhäggmispelpaj av fullkorn och skrädmjöl och Edens hemgjorda vaniljsås.

8dl mjöl

1kryddmått salt

3 matskedar socker

200 gram smält smör

Fyllning:

4 matskedar socker

bär