Kompostworkshop

Facebook
Twitter
Email
RSS

Lördagen den 1 december startade Allas Trädgårds “jordfabrik”. Vi byggde vår första kompost av ihopsamlade lastpallar. I dessa lade vi först ett lager med kvistar på botten, sedan varvades höstlöv och hästskit, som vi dagen innan hämtat från ett stall i Molkom.

Vi grillade pinnbröd och delade på traditionellt sydamerikanskt vis en mate tillsammans. Mate görs av växten Ilex paraguariensis berättar Geni. Mate är  släkt med järnek. Omar berättar att han odlade okra i sitt förra hemland tillsammans med zucchini, melon, aubergin, linser och kikärtor. Okra går inte att odla i Sverige, den behöver mera värme, men linser kan man odla.

Ann föreslår att vi skulle odla havre och kanske även andra sädesslag. Inte för att vi kan få någon stor skörd, men i pedagogiskt syfte för att visa hur de ser ut och växer.

Hittar en länk om att odla linser i Sverige. Där skriver de att havre kan vara bra stödväxt om man odlar linser. Det låter som om vi kanske har en första odlingskombination att prova till sommaren.

http://www.ja.se/artikel/45623/hela-bn-sverige-samlat—p-en-plats.html

fr vänster: Mate(Ilex paraguariensis)- okra (Abelmoschus esculentus) och havre (Avena sativa)

Som avslutning på arbetsdagen fick de mobila lådorna flytta från centrum och “hem” till vår nya matpark.

Allas Trädgårds styrelse 2018 : Kerstin, Malin, Eden och Geni. Foto: Omar

 

/Malin