Våra aktiviteter

Vi är råvaror som kokas ihop

Med samma råvaror bakar människor oavsett kultur och bakgrund. Parallellt med undersökningen av möjligheten att skapa en medborgar- och gemensamhetsträdgård i Kronoparken utvecklas projektet ”Vi är råvaror som kokas ihop”.

I augusti gjordes en första bakperformance. Sex kvinnor från olika delar av världen bakade bröd utifrån samma grundingredienser. Detta blev ”Mjöl +salt+vatten=Bröd från hela världen. Detta kommer utvecklas vidare i ett undersökande filmprojekt med arbetstitel ”Kvinnor bakar” med syfte att lyfta fram det som inte syns, ett kunskapande och hantverk. I december 2017 genomfördes en stor matperformance med 100 deltagare på Fröding Arena.

Eden Mengisteab, egen företagare, konstnär, mjölfilosof, intresserad av mat och odling, och Malin Lobell, konstnär och trädgårdsmästare,  leder projektet tillsammans med boende i Kronoparken.

 

 

KRP Community Theatre

Dramatiker Christofer Bocker har startat en community-teater på Kronoparken. Community-teater är en teaterform där de deltagande kommer från området där teatern spelar sina föreställningar och som handlar om frågor som finns i området och hos deltagarna.

Under 2009 var Christofer med och startade en community-teater i Angered utanför Göteborg. Första föreställningen handlade om barn och rädsla och spelades av barn för barn. Senare föreställningar har handlat om bland annat skam och tro och har spelats för ungdomar och vuxna.

Mer om community-teater – http://sv.wikipedia.org/wiki/Communityteater
Mer om Christofer Bocker – http://www.colombine.se/forfattaren/christofer-bocker/

Från här till hem

Från här till hem Världen & KRP

 Vi kommer att utforska berättelserna om här, berättelserna om hem. Temat från Här till hem kan handla om den där första dagen på fotbollsplanen, ett minne från mjölnartorpet, den godaste kebaben på kronoparken eller en berättelse om en helt annan plats någon helt annan stans. Kronoparken är Karlstads största bostadsområde och här bor nästan tio tusen människor, alla har ni saker att berätta, och vi vill höra. Berättande är en uråldrig företeelse, Vi berättar roliga historier, skrönor, sagor och skvaller för varandra. Människorna i TVn, datorn och i hörlurarna berättar för oss.

Vi kommer att samla berättelser, för att kunna arbeta vidare med det ni delar med oss. Självklart spelar vi bara in de som vill och använder bara det material vi fått ok från deltagare att använda. Exakt hur vi jobbar vidare beror på vilka som vill vara med, men vi har många idéer redan nu.

Att delta är enkelt, kom förbi på Kulturhuset på Frödingshöjd 4 och träffa oss, så ser vi till att ni får ett möte med KRP kulturs Alexander och Sabina som kommer att guida er. Var med och skapa ett audio-bibliotek av röster från Kronoparken. 

Om ni vill att vi kommer till er? Hör av er till oss så bokar vi in ett möte!

Vad ryms i en medborgarträdgård?

Malin Lobell undersöker möjligheten att tillsammans med boende i Kronoparken skapa en medborgarträdgård och matpark för odling, matmöten, kultur och naturmöten.

Ett första steg under sommaren 2017 var att  identifiera en plats möjlig för en gemensamhetsodling i centrum,  och på vägen  skapa tillfälliga mötesplatser för att möta människor. Detta utvecklades till mobila odlingslådor i Kronoparkens centrum och en första bakperformance Mjöl+salt+vatten = Bröd från hela världen.

Iden om en medborgarträdgård kallad Allas Trädgård /Världens trädgård fortsätter parallellt med projektet “Vi är råvaror som kokas ihop” tillsammans med Eden Mengisteab.

Malin är konstnär utbildad på Konsthögskolan Valand. Hon arbetar ofta situationspecifkt- tid, plats och människor formar arbetet.  Malin är också trädgårdsmästare och har arbetat med flera deltagarbaserade projekt som involverar urban odling.

www.malinlobell.se

www.bellevuefarm.se
www.delatradgard.org

http://agrikultura.triennal.se/artworks/cluster/